pátek 17. června 2011

Má práce ..

ERGOTERAPIE

Spousta lidí se mě ptá, co vlastně dělám a co je mou skutečnou profesí?
Ha .. schválně - na co byste mě tipovali?
Jsem ergoterapeut.
Většinou v zápětí následuje otázka - "Co to je" ?

Ergoterapie je profese, která prostřednictvím smysluplného zaměstnávání usiluje o zachování a využívání schopností jedince potřebných pro zvládání běžných denních, pracovních, zájmových a rekreačních činností u osob jakéhokoli věku s různým typem postižení (fyzickým, smyslovým, psychickým, mentálním nebo sociálním znevýhodněním). Podporuje maximálně možnou participaci jedince v běžném životě, přičemž respektuje plně jeho osobnost a možnosti.
Jako terapeutický prostředek ergoterapie využívá specifické metody, techniky a poradenství či přizpůsobení prostředí pro nácvik konkrétních dovedností. Primárním cílem ergoterapie je dosažení maximální soběstačnosti, aktivní zapojení do života a zvýšení kvality života.
Aktivity používané při egroterapii se vždy přizpůsobují individuálně podle zdravotního stavu a zájmů klienta. Mohou být primární (každodenní činnost a sebeobsluha), pracovní, herní a rekreační. Často se používá výtvarná činnost, práce s papírem, textilem, dřevem nebo keramikou.



A touto (autorskou) fotografií bych to asi shrnula.

3 komentáře:

  1. NÁROČNÁ A JISTĚ OBOHACUJÍCÍ PRÁCE, ELIŠKO.
    PŘÍJEMNÝ VÍKEND.
    BOHDA

    OdpovědětVymazat
  2. Eli, jsem ráda, žes nám poodhalila kousek svého "pracovního soukromí". Ergoterapií jsem se zabývala dlouho (asi 5 let, vlastně celou dobu na vejšce). Je to krásná práce, jen jsem pracovala s hodně postiženými lidmi a vzhledem k mé hodně citlivé povaze mě to po těch letech hodně vyčerpalo. Do toho práce v hospicu, LDN atd. Ale nelituju a tobě nesmírně fandím. Zase jsi mi o kousek (tedy o pořádný kus) blíž.
    Krásnou sobotu a nedělu :-). Vivi

    OdpovědětVymazat
  3. Eli, máš moj veľký obdiv!!!
    Z vlastnej životnej skúsenosti viem, "o čom to je"... Fotografiou si to úžasne vystihla!
    Krásne dni želám
    Gabhy

    OdpovědětVymazat