pondělí 20. ledna 2014

Dům

  Tak už jsem Vám víceméně odtajnila velmi tajné - aneb pozemek. A co že na něm vlastně jako bude stát?
Po dlouhém zvažování, jestli stavbu klasickou, nebo dřevostavbu .. jestli patrový, nebo přízemní. Takový a makový. Jsme si dům vybrali. 

  Bude vlastně docela malý, patrový a krásný.
Je to domeček o velikosti 4+1. Tak akorát veliký pro pohodlné bydlení naší tříčlené rodiny a tak akorát veliký, abych ho zvládla uklidit za jedno sobotní dopoledne. Je docela jednoduchý, takový minimalistický a nadčasový. Já nerada velkostavby a všemožné "kapličky", vikýře a rádoby podloubí. 

   Dostáváme se k první kapitole, jak by měl vypadat zvenčí.
Bude černý/antracitový v kombinaci s přírodním dřevem.
"Cožeeee, Ty jsi se bláznila ?"  .. už to slyším a popravdě, vůbec mi to nevadí. Jít proti davu mi jde celkem dobře a to už od dětských let, kdy jsem si ve školkové šatně vybojovala jediný háček, který neměl značku.
Nezlobte se na mě za projevenou rebélii vůči oranžovým, žlutým, zeleným a modrým domům.



  
   A když si pořizujete dům, je to asi kvůli zahradě, no ne?
Samozřejmě. Je důležité především "to venku" .. právě tam budete trávit většinu času, pokud to počasí dovolí ! No, to je kapitola č. 2. 
Já thúje a barevné záhonky tak úplně nemusím. Ideální zahradou by pro mě bylo něco málo místa přímo uprostřed lesa, pod korunami vzrostlých stromů, v mechu, kapradí, na kamenech .. Ale vraťme se zpátky do reality. Měsíční krajinu (po výstavbě domu) bych ráda zvelebila, ale na ty vzrostlé stromy si budu muset nějaký čas počkat. Miluju břízy a břízy rostou rychle. Také mám ráda okrasné trávy, kapradí a kameny. Nečekejte tedy chodníček dlážděný zámkovou dlažbou, ale žulové kostky! A nečekejte ani plot z KB-bloků a plastovýma laťkama, ale gabiony. A místo monumentálního vyzděného zahradního krbu s udírnou prostě jen obyčejné ohniště. (Zase si nemyslete, ten elektrický bude v kůlně).














    No a co teda ten interiér ?
Však už mě znáte ... Kapitola č.3. Nutností je podkrovní koupelna s betonovou stěrkou, samostatná toaleta a minimálně dvě, fronty na záchod mi stačí v nákupákách a zvláště, v těch německých, pracovna (raději mám název šmajchjlkabinet) člověk si tam prostě zaleze a za zavřenými dveřmi, separován od veškerého dění a rušívých elementů, jakýmž  je kupříkladu tenisový zápas a hekání Šarapovové v televizi, nebo ozývající se siréna hasičského auta, které jezdí pod nohama jídelního stolu, na kterém se pokouším našpendlit látku. Prádelna (technická místnost) .. nechci si ve vaně kazit výhled přímo do bubnu pračky, kde se vrtí za rytmu odstředivé síly ponožky mých mužů. Jo a taky krb, to proto, že se na televizi nedívám a pohled do holé zdi je po čase poněkud fádní, ten by měl mít jako bonus kaslík na dřevo, abych si ho mohla čas od času, třeba v létě, kdy bude mimo službu, pohladit.




Seznamte se prosím s naším domem.


To snění je krásné, co? 
Už se těším, až se stane skutečností.



24 komentářů:

  1. je :-) a závidím, my si budeme ještě asi pár let počkat. Ale představy mám podobné a hlavně nejvíc se těším na zahradu s velkým Z - stromy, keře, spoustu květin, abych je měla každý den ve váze po celý rok :-). Budu se těšit na reportáže.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Marti, ono to taky nebude hned.
      Se stavbou bychom rádi začali tak do roka .. a než to nějakým způsobem bude alespoň trochu koukatelné, ještě nějaký čas potrvá. Ale v tomhle případě není už ani není hlavní ten cíl, nýbrž cesta.
      El.

      Vymazat
  2. Eliško... krása krása krása! Četla jsem to jedním dechem... vysněné bydlení! Ach:)) L.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Luci, děkuji ..
      Snad to tak bude i ve skutečnosti.
      El.

      Vymazat
  3. Eli, krása ....držím palečky, ať se sny stanou co nejdříve realitou !!!!! Marki

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Marki, moc děkuji .. i když zrovna v tomhle konkrétním případě se snažím být velmi trpělivá a ukecávám se, že všechno má svůj čas,
      El.

      Vymazat
  4. Domek mi připomíná moderní norský styl. Vím, že patina je vám blízká, ten obklad chytne patinu pořádnou, bude to vypadat zajímavě. Co se týče dispozice, vstup do obytné kuchyně je trochu nešťastný, v klidové části, kde tak trochu překáží pohovka.
    Montovaná dřevostavba nebo zděný? Kdepak teda pračka bude? Vidím tam tak tři místa.
    Přeji hezké snění.

    Janka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Janko,
      patina mi zrovna tak úplně blízká není, ale vím, co tím myslíte.
      Na rozmístění nábytku nehleďte, není to zrovna dobrý obrázek.
      Pračka bude dole, v komoře.
      Děkuji..
      El.

      Vymazat
  5. Eli, fakt hezky...neni to tak davno a taky jsme si plnili sen...dispozicne trochu podbne jako Vy, dřevostavba,zvenku ceveny s bilymi drevenymi okny,tak trochu svedska stodola:-)krb mame uplne stejny, jako na obrazku, jen antracit.sedy a ty polena jsou tuze dekorativni:)Místo thuji, smiseny kere a cihlovy zidky.... stále není zdaleka hotovo, ale stoji to za to, to mi ver:-)
    Dora

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dorko,
      koukej to vyfotit ! To musí být nádherný dům !!!!
      Přesně tak, jak píšeš .. já vím, že nebude dlouho hotovo. Ale ta práce na tom, ten výsledek .. to všechno je sen.
      El.

      Vymazat
  6. Ten první dům je prostě bomba!!! A černá, nebo antracitová fasáda je můj sen (pokud tedy budu jednou ten můj vysněný domeček mít ;-)) Celé to vypadá úžasně a moc se těším jak to bude vypadat. Přeji pevné nervy a ať to jde vše co nejlépe! :) Hezké dny, Radana
    p.s. taky moc ráda sním, pro mě koření života ;-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Radush,
      to jsme se tedy docela shodly, co?
      Když zavřu oči, úplně to vidím.
      Moc děkuji, snad se všechno podaří. A Tobě přeji, ať vám brzy do cesty vstoupí stejně krásná událost!
      El.

      Vymazat
  7. Gratuluju a těším se na další přiblížení.) Já moc ráda čtu o tom, jak si (nejen) blogerky staví dům, ale jsem asi jedna z mála, co po něm netouží. Podkroví s balkónem mi dům zatím plně nahrazuje.))

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Iri,
      mně snad ani nejde o dům, jako takový.
      Mně jde o to "venku" právě ...
      El.

      Vymazat
  8. Štěstí přeje připraveným !!! držím palce !!! Iva

    OdpovědětVymazat
  9. Tak to bude ale naaaaadhera ! Uz se moc tesim. Ten antracit bude dobrej, aspon vam v dome nebude zima - cerna pritahuje slunicko:) Bude to velka parada. Ja kupovala starsi mensi baracek, takze o takovemhle bydleni se mi taky bude uz jen zdat. Ale tu prirodu chapu. Jak ja rada zdrhla z Prahy na venkov....

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Starší, menší baráček je mi tuze sympatický.
      My holt budeme mít nový, menší.. Snad to všechno zvládneme.
      Děkuji za podporu !
      El.

      Vymazat
  10. Krásné plány! My jsme se museli při výběru domu držet hodně při zemi, takže máme takový mini dům, ale na co velký dům, když je venku tolik místa? V létě žijeme víceméně venku, zahrada se propojuje s domem díky prosklené posouvací stěně a je to boží.

    OdpovědětVymazat
  11. Tento komentář byl odstraněn autorem.

    OdpovědětVymazat
  12. Velmi inspirativní. Chválím takový přístup k vlastnímu bydlení.

    OdpovědětVymazat
  13. As stated by Stanford Medical, It is in fact the ONLY reason women in this country get to live 10 years longer and weigh an average of 19 KG less than us.

    (And actually, it has NOTHING to do with genetics or some hard exercise and really, EVERYTHING related to "how" they are eating.)

    P.S, What I said is "HOW", not "what"...

    Click on this link to discover if this easy test can help you find out your real weight loss possibility

    OdpovědětVymazat